BTA ir draudimo naujienos

Biuras per pandemiją: nuo saugumo protokolų iki asmeniškai įpakuoto torto gabalėlio

2020.05.25

Į darbo vietas įmonių biuruose besiruošiančių grįžti darbuotojų galvose ne tik džiaugsmas ištrūkti iš namų ar nekantravimas susitikti su seniai matytais kolegomis, bet ir naujosios taisyklės. Lietuvos darbdaviams masiškai diegiant saugumo protokolus, personalo specialistė pažymi, kad ir pačiame biure dėl koronaviruso pandemijos įvyks daugybė mikro pokyčių, kurie ne tik kiekvieną stalą, bet ir organizacijos kultūrą gali pakeisti iš esmės.


„Dalis žmonių, grįžę į biurus, galimai patirs nejaukumo jausmą, kuomet bendradarbis nepaduos rankos ar nepaplekšnos per petį. Tačiau tai tik laikinos priemonės, kurių privalome imtis, kad užkirstume kelią užkrato plitimui ir tame nėra nieko asmeniško. Žinoma, negalėsime būriuotis didžiulėmis grupėmis, tačiau tikėtina, kad mažesnių grupių susirinkimai bus greitesni ir produktyvesni, ko šiuo metu labiausiai reikia verslams, siekiantiems atkovoti prarastas pozicijas ir įgauti pagreitį“, – pažymi draudimo bendrovės BTA Žmogiškųjų išteklių valdymo skyriaus vadovė Jevgenija Krikščiūnė.


Pokyčiai – nuo pat lauko durų


Personalo specialistė teigia, kad pokyčiai pasitiks nuo pat lauko durų ir teks užmiršti prigijusį stoviniavimą bei bendravimą grupelėmis belaukiant lifto. Juo labiau, kad viešose uždarose vietose toliau privaloma dėvėti apsaugines veido kaukes.


„Ant biurų ir kitų viešųjų pastatų jau matome specialias žymas, kurios padės saugiu atstumu išskirstyti žmones didžiausius jų srautus sutraukiančiuose holuose. Dėl naudojimosi liftais pastatų valdytojai taiko skirtingas strategijas: vienur bus leidžiama sustojus atitinkamu atstumu kilti keliems ar tik po vieną, kitur liftai apskritai neveiks. Tai gali tapti puikia proga daugiau judėti, juk karantino metu daugelis iš mūsų pasinaudojo proga padrybsoti ant sofos ir taip gelbėti pasaulį“, – juokauja J. Krikščiūnė.


Pirmenybę pakilti liftu, jei tik šis veikia, anot ekspertės, derėtų teikti žmonėms, kurie dirba viršutiniuose aukštuose. Be to, liftų pralaidumo sumažėjimas vers iš naujo įvertinti atvykimo į darbą laiką, jei reikia – atvykti kitu, mažiau apkrautu metu. Patartina gerai apgalvoti, ar nepamiršote telefono, pietų dėžutės, vandens buteliuko, raktų bei kitų būtinų daiktų, kad netektų grįžti ir iš naujo lipti į viršų ar vėl stoti į eilę prie lifto. 
Švaraus stalo koncepcija


Pandemijos sąlygomis darbdaviai gali plačiau taikyti „švaraus stalo“ koncepciją. Iki šiol  Lietuvoje ji daugiausiai buvo naudojama rotuojamose ir kasdien keičiamose darbo vietose – jose ant stalų nėra jokių asmeninių daiktų, mielų niekučių, nuotraukų. Anot J. Krikščiūnės, ši koncepcija gali įkvėpti darbuotojus susitvarkyti savo darbo vietą, kurios švara ir tvarka dažnai netgi pagerina produktyvumą.


„Pasauliui kovojant su pandemija „švaraus stalo“ principas įgauna naują prasmę, nes darbo vietas teks dažnai dezinfekuoti, valyti, nupurkšti. Profesionalių valymo paslaugų teikėjai, atvykstantys ne darbo metu, tikrai kaskart nekilnos kiekvieno rėmelio ar kamuoliuko. Patartina juos sudėti į stalčius ar daiktadėžes, o stalą, kompiuterio klaviatūrą, pelę bei telefoną darbo metu patiems dažniau papildomai nusivalyti, dezinfekuoti“, – pataria ekspertė.
Jos teigimu, „švaraus stalo“ principas gali įsitvirtinti ir priimamuosiuose, kuriuose iki šiol netrūkdavo bendro naudojamo firminių rašymo priemonių ar pavartyti padėtų spaudos leidinių. Jų arba neliks, arba teks liestis naudojant pirštines, po to – būtinai papildomai dezinfekuoti rankas.


Kaip dalinti tortą?


Mega tendencija tapę atviros biurų erdvės dėl COVID-19 grėsmės neišvengiamai taps asmeniškesnės – darbo vietas teks atitraukti arba atskirti sienelėmis. Atsižvelgiant į situaciją, puodelį gėrimui, indus ar valgymo įrankius taip pat rekomenduojama turėti asmeninius bei nesidalinti jais su kolegomis.


„Bendrose virtuvėlėse, poilsio zonose, jei tik į pastarąsias nebuvo perkeltos darbo vietos, reikės riboti vienu metu ten galinčių būti žmonių skaičių, derinti valgymo ar kavos gėrimo laiką, laikytis distancijos, neužsibūti. Vaišinimosi pyragu ar gimtadienio tortu tradicijos, tikėtina, irgi keisis. Jau dabar kai kur saldumynai imami pakuoti atskirai ir duodami išsinešti. Paprastesnis ir pigesnis variantas, leidžiantis išvengti lietimosi prie to paties įrankio – iš anksto supjaustyti tortą ar pyragą ir keksiukų principu sudėti gabaliukus atskirai, kad kiekvienas galėtų pasiimti sau“, – tikina J. Krikščiūnė.


Pasak jos, darbuotojams teks ilgiau palaukti daliai įmonių puikia komandos formavimo tradicija tapusių visuotinių motyvacinių renginių vasarą bei daugiau bendrauti nuotoliniu būdu, internetu ar tiesiog išlaikant atstumą. J. Krikščiūnės teigimu, ši susitelkimo reikalaujanti situacija padės perkainoti vertybes ir įvertinti, koks malonus, prasmingas bei smagus gali būti bendravimas su karantino laikotarpiu išsiilgtais kolegomis. Vis dėlto, nepaisant galimybių bendrauti nuotoliniu būdu, dauguma žmonių pirmenybę teikia tiesioginiam kontaktui.